Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom!

A Középkori Egyetem

hu

Amit pécsiként érdemes tudni a Középkori Egyetemről!

Szerző: Halász Kinga

Magyarország első, 1367-ben alapított egyetemének rekonstruált épülete izgalmas látnivaló a pécsi belvárosban. A Székesegyház mögötti részen álló Középkori Egyetem 21. századi technikával létrehozott kiállítása bemutatja, milyen volt az ország első „egyetemistáinak” élete, továbbá feldolgozza Pécs középkori és török kori történetét is. Most utánajártunk a korabeli egyetem történetéhez kapcsolódó legfontosabb kérdéseknek!

Mikor és kik alapították?

 

Az egyetem működését 1367. szeptember 1-én engedélyezte V.Orbán (1362-1370) pápa bullája Nagy Lajos király kérésére. Az egyetem igazi szellemi atyja a pécsi püspök, Koppenbachi Vilmos volt, aki jelentős építkezéseket is végeztetett a püspökvár területén.

 

Kik jártak oda és hogyan működött?

 

A tanárok és a diákok létszámáról nincsenek pontos adataink, a professzorok számát tíz főre becsülhetjük. Az egyetem diákjai a latin kereszténységhez tartozó „világ" minden pontjáról érkeztek. Csupán néhány diák neve maradt fenn, hármukat egy halálos kimenetelű összecsapás ügyében keletkezett iratból ismerjük (1400). A pécsi egyetem kancellárja a mindenkori pécsi püspök volt, aki joghatóságot gyakorolt a diákok és az oktatók felett, a sikeres vizsgák után pedig ő adományozta a doktori címeket.

 

Mikor és hogyan szűnt meg?

 

Bizonyosnak látszik, hogy az erősen Vilmos püspök személyéhez kötődő pécsi egyetem az alapító halálát követően hanyatlásnak indult. Legtekintélyesebb professzora, Galvano di Bologna elhagyta Pécset, 1374-től már ismét Itáliában tanított. Alsáni Bálint püspök még betöltötte a kancellári hivatalt, azonban vélhetőleg püspöksége idején szűnt meg az intézmény működése, az 1390-es években.

 

Mi látható ebből most?

 

A Középkori Egyetem épületét rekonstruálták és számos korabeli lelet tekinthető meg az épületben. Nemcsak történelmi értéke kiemelkedő, hanem az a modern technika is, ahogyan bemutatják mindezt: az egész várost rekonstruálták és modellezték, a végeredményt pedig animációs filmek és interaktív alkalmazások segítségével tekinthetik meg a látogatók. 3D-ben jelennek meg a korabeli épületek, emberek, de még a növények is! Az interaktív fejlesztések mellett makettek és időkerék segít tájékozódni a régmúltban.

Halász Kinga

Támogatók